Björn Bengtsson

17 Oct 1973

Actor

Björn är född i Malmö och utbildad vid Balettakademien i Göteborg 1992 - 1993 samt Teaterhögskolan i Göteborg 1993 - 1996. Han slog igenom med Bernard-Marie Koltès monologdrama ”Natten före skogarna” på Helsingborgs stadsteater där han även spelat titelrollen i Shakespeares "Macbeth" och medverkat i uppsättningar som t ex Koltès "Västra Kajen" och Lars Noréns "Natten är dagens mor".
Han har också arbetat på Malmö Dramatiska Teater i uppsättningar av Hjalmar Bergmans "Swedenhielms" och Patrick Hamiltons "Repet" samt på Dramaten i "Hotell Strindberg" och Selma Lagerlöfs "Herr Arnes penningar".
Björn har arbetat tillsammans med Lars Norén i uppsättningar av Tjechovs "Måsen", "Kyla" och Ibsens "Lille Eyolf" på Riksteatern, där vi även har sett honom i Jon Fosses "Någon kommer att komma", vilken regisserades av Eirik Stubø som även regisserade Björn i Koltès "Neger och hundar i kamp" på Nationaltheatret i Oslo.
På Stockholms Stadsteater har vi också sett honom i Václav Havels ”Avgång” i regi av Lennart Hjulström, Alexander Mørk-Eidems kritikerrosade iscensättning av Tjechovs "Tre systrar" samt i Mark Ravenhills ”Shopping and Fucking” i regi av Hugo Hansén.
Björn har också medverkat i TV-produktioner som ”Bibliotekstjuven”, "Himmelblå" (för norska NRK), "Stenhuggaren", ”Åkalla”, "En spricka i kristallen", "Labyrint", "Stockholm", "Snapphanar", "Gertrud", "Fru Marianne", "Beck: Skorpionen" och "Ramona" samt i långfilmer som ”Psalm 21”, ”Rallybrudar”, "Beck: Skarpt läge", "Offside", "Vinnare och förlorare", "Moreno och tystnaden", "Svalan, katten, rosen, döden", "Kontorstid" och "Hot Dog".
Björn arbetar även som manusförfattare. Kortfilmen "Efter" (2002) har visats på flera festivaler och nu arbetar han med flera filmmanus och idéer.

Photos

No photos.

Filmography (8 titles)

(movie, 2018)
···Operation Ragnarök
Genre: Drama, Horror, Action
Role: Actor (as Lt. Ehrenstrahl)
(movie, 2018)
···Robin Hood
Genre: Adventure, Action, Thriller
Role: Actor (as Crusader Tydon)
(movie, 2015)
···Prästen i paradiset
Genre: Comedy
Role: Actor (as DJ Hawk)
(movie, 2015)
···Johan Falk: Ur askan i elden
Genre: Action, Thriller
Role: Actor (as Jack Rolander)
(movie, 2009)
···Psalm 21
Genre: Horror, Science Fiction, Thriller
Role: Actor (as Olle Lidman)
(movie, 2008)
···Rallybrudar
Genre: Comedy
Role: Actor (as Kenta)
(movie, 2006)
···Moreno & tystnaden
Genre: Drama, Crime, Mystery
Role: Actor (as Jaan Blauvelt)
(mini-series, 2003)
···Ramona
Genre: Drama, Mystery, Thriller
Role: Actor (as Per Ulrik Kernell)